Sea Naval Solutions (SNS) voert zijn lokale aanwezigheid – en die van de Belgische economie- sterk op, bevestigd door de ondertekening van de Unmanned Surface Vehicle MOU met het Belgische Sobelcomp

The new mine countermeasures (MCM) programme: a unique opportunity to create a high-tech Belgian shipbuilding sector
February 8, 2019
EDR & L3 starten hun samenwerking reeds vandaag
March 14, 2019

Sea Naval Solutions (SNS) voert zijn lokale aanwezigheid – en die van de Belgische economie- sterk op, bevestigd door de ondertekening van de Unmanned Surface Vehicle MOU met het Belgische Sobelcomp

Belgische fabrikant Sobelcomp start samenwerking met de SNS-spelers

Na uitgebreide vergaderingen dit jaar hebben Thales en L3 ASV een gedetailleerd Memorandum of Understanding (MOU) getekend met Sobelcomp, een gespecialiseerde Belgische fabrikant van composietmaterialen. Als sleutelfiguur in het Belgische consortium SNS zal Thales de productie van 15 Halcyon-klasse USV’s overzien, initieel gebouwd door L3 ASV.Dit om tegemoet te komen aan de ambitieuze doelstellingen van het nieuwe MCM-programma van de Belgische en Koninklijke Nederlandse Marine. De partners waren op zoek naar een zeer competente lokale fabrikant om de polyester casco’s en dekken van de boten te produceren en zullen samenwerken met het bedrijf uit Loncin dat een sterk materiaalrecord heeft in de luchtvaart- en automobielsector.

De veeleisende vereisten voor een potentiële USV-partner: all-round excellentie

Het moederschip en de toolbox van onbemande voertuigen van het programma omvatten gespecialiseerde, specifieke ontwerpen die kunnen werken als een naadloos “system of systems”. De boten uit de Halcyon-klasse weerspiegelen deze focus op specifieke behoeften: zoals toegewijde mijnoorlogvoering, USV’s, schokbestendigheid staan ​​centraal in het ontwerp. De sleutel hiervoor zijn composietmaterialen, zo nauwkeurig gespecificeerd dat kleine niet-conformiteiten in een enkele laag een boot in gevaar kunnen brengen. Dit betekent op zijn beurt dat de vereisten voor fabrikanten veeleisend zijn wat betreft vakmanschap, kwaliteitscontrole en traceerbaarheid. Hoewel veel bedrijven composieten produceren, hebben alleen zij met bewezen allround topklasse, het potentieel om partners te zijn in de wereld van onbemande mijnoorlogvoering.

Sobelcomp heeft de capaciteit – en de toewijding – om te leveren

Sobelcomp levert precies de juiste mix om aan de marine te kunnen leveren. De nadruk op kwaliteit kwam tot uiting door de sterke betrokkenheid van hun kwaliteitsmanager vanaf het begin van de besprekingen met SNS – iets dat verder werd onderbouwd door ISO9001 certificering en een cultuur gevormd door de veeleisende normen in de lucht- en ruimtevaartsector. Sobelcomp beschikt ook over een sterk gecontroleerd voorraadbeheersysteem, waardoor alleen de exacte bestelde onderdelen worden gebruikt en ze volledig traceerbaar zijn via de supply chain. Dit is van vitaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van het materiaal – wat op haar beurt de aanzienlijke investeringen die de marine in USV’s uitvoert, beschermt en de-riskeert. Bovendien wil het bedrijf op de lange termijn investeren in zijn goed ontworpen faciliteiten; er zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde deuren aanwezig die het mogelijk maken dat de 12 meter lange rompen van de USV met gemak worden verplaatst.

De Belgische economie stimuleren – nu en voor de lange termijn

Het partnerschap is slechts een rode draad in de bredere visie van SNS over ‘wereldwijde expertise-lokaal geleverd’, een verhaal dat Thales Belgium omvat, met zeven sites en meer dan 800 werknemers; Engine Deck Repair’s (EDR) onderhoudsfaciliteiten van wereldklasse en een 250-koppig team in Antwerpen; en meer dan 100 vitale lokale onderaannemers. Maar het is ook een rode draad die de synergiën en sociaal dividend illustreert die goed ontworpen grote projecten en consortia kunnen opleveren voor een nationale economie. Dicht bij de Waals/Vlaamse grens, kan Sobelcomp profiteren van het sterke ecosysteem van deze laatste terwijl het een rol speelt in de hightech renaissance van Wallonië. Bovendien zal de inzet van SNS om technologie en expertise over te dragen haar in staat stellen om dit op de lange termijn te ondersteunen: het aanbieden van een nieuwe, Belgische, USV-materiaalfaciliteit die de toekomstige constructiecapaciteit van EDR weerspiegelt. Samen zullen ze in staat zijn tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar USV’s over de hele wereld, daar toonaangevende marines zich geleidelijk verplaatsen naar onbemande systemen.